[VLOG呀!!] 飲咖啡……You Are My Cup of COFFEE | 拍拖就拍拖做咩走去談咖啡經

[VLOG呀!!] 飲咖啡……You Are My Cup of COFFEE | 拍拖就拍拖做咩走去談咖啡經

其實我地真係好耐無咁樣拍拖去玩,呢個月都唔知做咩咁忙見得咁少。難得咁好天,又有人留左全日俾我,梗係去到盡拍拖兼拍vlog啦。

講環保點可以唔搵Andrew講,我地當日由陌生人秒變好朋友都係因為環保呢個話題。當然我地仲有好多數唔完但好一致嘅人生價值觀,好記得嗰日佢同我過生日,我地行緊去睇煙花嘅時候,應該都係靠講環保過第一野電嘅⚡️🤣

嗯!三觀一致真係好重要!記得就係嗰日,佢一同我傾完環保、睇完煙花、行返去停車場嗰陣佢問我:「有無聽過三觀一致呀?」然後我就係咁俾呢個CBC用D好深嘅中文再好深層次咁點化左,同大家重溫一下咩係三觀。

「三觀是指你的人生觀,價值觀,世界觀。大概只有三觀一致的人,才可以真正和諧地一起生活。然後過著特別像自己的生活。我們並不會為對方去改變很多,因為你所想的,就是我要的。你所想的,也是我都能理解的。

當然,三觀一致並不是沒有任何一點不同。至少,我做的事情你是可以理解並且接受的,不會因為一點點小事而鬧得不可開交。不會因為我的想法,而讓你頻頻「潑冷水」。

遇到三觀一致的人,人生就會突然開了掛一樣,少了被潑冷水的苦惱,多了被鼓勵和陪伴的溫暖。你會想著,再走遠一點,再多改變一點,再努力一點,再好一點。離開那些三觀不一致的人,你在顛簸的人生里才不至於失去原本的自我,才會抵達自己真正嚮往的地方。

三觀一致並不意味著兩個人完全相同,對待每一件事物的看法都一樣。而是,有著類似的思考方式。我們都會學著去理解和傾聽對方,就算依然不認同,卻不會強求對方和自己一樣。既有自己的堅持,也會以包容和學習的心態去對待和自己不同的部分。」

#Emdrew #reusablecups #bansingleusecups #ecofriendly #環保 #環保杯 #coffee #咖啡

 


※VANWAH 歡迎溫哥華的Youtuber影片製作者及文章作者也一起加入Vanwah的大家庭,我們將會集合各界的朋友推廣關於加拿大的生活、美食、旅遊、玩樂等與『嘩!』生活相關的事物~有興趣的Youtuber 朋友及作家可把你的資料傳送到 info@vanwah.com 給我們

 

 

 

 

熱門話題 TOPIC 精選發放 Selection release Emily Shin (畫家 + 作家) 趣聞話題 Fun Topic 加嗱人 CANLADIAN