我和嘉賓有個約會「回流及移民稅務FAQ」

我和嘉賓有個約會「回流及移民稅務FAQ」

相信大家有意回流或者移民加拿大嘅朋友,其中最煩惱嘅事情就係加拿大稅務問題。今次「我和嘉賓有個約會」請到加拿大特許註冊會計師 Philip Lau (CPA, CGA) 為大家講解一啲加拿常見稅務問題。

相信好多準備回流或者移民嘅人都有以下問題:
1)乜嘢叫做「稅務非居民」?
2)好耐之前離開左加拿大,當時冇做到「稅務非居民」返嚟會唔會比稅務局追數?
3)我海外有好多資產,有樓有股票有投資,如果回流加拿大定居,海外資產點樣處理?賣晒佢先過嚟係咪着數啲?將來先賣稅局會唔會打我稅?
4)我而家喺香港住緊間屋如果唔賣,移民嚟到加拿大又買一間屋同屋企人一齊住,有冇問題?
5)我係「非稅務居民 Non-Resident」,依家準備同屋企人回流返嚟加拿大生活,返到嚟需唔需要同稅局講?我有乜嘢需要準備?

 

記得 follow & share「DANNY爸愛回加」YouTube Channel、Facebook 同 Instagram!

YouTube Channel : https://www.youtube.com/channel/UCFo2…

Facebook :
https://www.facebook.com/groups/42603…

Instagram :
https://www.instagram.com/dannyscy2019/

Email:
dannyscy@gmail.com



※VANWAH 歡迎溫哥華的Youtuber影片製作者及文章作者也一起加入Vanwah的大家庭,我們將會集合各界的朋友推廣關於加拿大的生活、美食、旅遊、玩樂等與『嘩!』生活相關的事物~有興趣的Youtuber 朋友及作家可把你的資料傳送到 info@vanwah.com 給我們

熱門話題 TOPIC 精選發放 Selection release DANNY爸愛回加 加嗱人 CANLADIAN 加拿大學堂 BE CANADIAN